Anvelope cu crampoane vs. Anvelope simpleÎn timpul sezonului cald putem circula liber cu un set obișnuit de anvelope. Vara însă, se se schimbă regulile – e important să avem un set de anvelope speciale pentru iarnă. Acestea nu sunt un «capriciu». Pneurile de iarnă trebuie să ne scutească nu doar de «riscul de alunecare» dar și să ne asigure acel confort pe care nu-l pot oferi anvelopele simple la temperaturi joase. Totuși, preferințele automobiliștilor sunt mereu împărțite. Unii acceptă anvelopele simple iar alții «nu pot trăi» fără cele cu crampoane. Cine are dreptate? În general ambele categorii dar… numai în anumite condiții.

Anvelopele cu crampoane – cine are nevoie de ele?

Crampoanele sunt elemente metalice care se instalează pe suprafața anvelopelor, având o ieșire în relief de minim 1 mm. În timpul iernii, acestea se «cațără» practic pe suprafața de zăpadă presată sau gheață. Merită să rețineți destinația principală a crampoanelor – acestea se instalează doar pe vehiculele care circulă în regiuni cu o climă extrem de rece unde zăpada permanentă, de câțiva metri poate fi considerată o «normalitate». Prin urmare iată condițiile principale:

  • Pneurile cramponate se folosesc doar în regiunile cu o climă rece și aspră de exemplu zonele muntoase, cele nordice etc;

  • Rețineți: crampoanele sunt absolut interzise în unele țări (deoarece deteriorează asfaltul);

  • În timpul iernii le puteți utiliza dacă urmează să călătoriți într-o țară unde iarna e aspră (de ex. Russia).

Anvelope Simple

Cauciucurile simple sunt o achiziție esențială a oricărui șofer în timpul iernii. Da… Chiar și în cazul în care «iarna – nu este iarnă». Montarea acestora este strict reglementată de stat. E de la sine înțeles: pneurile simple nu au condiții stricte de exploatare însă putem enumera:

  • trebuie utilizate pe toată perioada iernii și o parte din primăvară;

  • se recomandă a fi instalate pe la mijlocul lunii noiembrie;

  • se pot utiliza atât în zonele urbane cât și cele rurale.

Și totuși, cine câștigă?

În condițiile climei din Republica Moldova nu vă recomandăm nicidecum anvelope cu crampoane. Orice set de anvelope de calitate poate face față «provocărilor» iernii de pe traseele noastre. Mai mult de atât, în regiunea noastră climaterică, iernile sunt imprevizibile. Uneori zăpada se topește rapid, chiar în mijlocul lui decembrie. Dacă sunteți «surprins» că aveți anvelope cu crampoane și circulați cu ele pe asfalt – amenda e inevitabilă.